Voelen met mijn lichaam of voelen met mijn denken

Als ik geen directe toegang hebt tot lichamelijk ‘voelen’, als mijn voelen eerder denken is (schijnvoelen), dan loop ik als het ware op 1 been. Dan heb ik een beperking. Of ik dat nu zo ervaar of niet. Het beperkt mij in mijn beweging en werkt in mijn nadeel qua veiligheid en de beoordeling daarvan. Want mijn systeem werkt wel om de beperking heen.

Toen ik jonger was was mijn ‘voelen’ te eenzijdig ontwikkeld, onderontwikkeld of zelfs afgesloten door wat voor reden dan ook. Vaak was het voornamelijk een mentale perceptie in plaats van een fysieke sensatie die door mij innerlijk, fysiek, beleefd werd.

Geen probleem voor mijn BodyMind. Die zet dan andere zintuigen in om mij toch goed te laten voelen, om plezier te ervaren, om endorfines aan te maken. Dus niet via mijn lichaam, niet via een interne beleving van een impuls, maar via een alternatieve route, zoals mijn ogen of oren. Een glimlach op een gezicht, een schouderklopje als gebaar of een aardig woordje van een ander zijn hier voorbeelden van.

Dit is dan wel een indirecte manier van ‘prettig voelen’. Dus niet via een innerlijke beleving maar door een externe waarneming, geïnterpreteerd via mijn Mind. Dan was ik blij omdat iemand anders blij werd van iets wat ik deed. Niets mis mee, ook fijn, maar het maakte mij wel afhankelijk van anderen om mij prettig te voelen. Ziehier de basis voor pleasing, co-dependency en een willig slachtoffer zijn van narcistisch gedrag.

De oplossing lag in het weer activeren van mijn directe lichamelijke voelen. Hierdoor werd het plezier centrum in mijn hersenen ge(her)activeert. Zo kwamen beide manieren van voelen beschikbaar, met alle gevolgen van dien voor zowel de plezierbeleving en mijn veiligheid. En niet alleen in relatie tot letterlijk voelen met de tastzin, maar ook in het metaforisch voelen van de hele wereld om mij heen. Mijn oordeel over goed voor mij cq niet goed voor mij werd onafhankelijk en directer. En daarmee dus veiliger.

 

En als ik mijn direct voelen in één waarnemingskanaal activeer dan is het heel goed mogelijk dat ik dan ook in andere waarnemingskanalen anders ervaar, directer ervaar.