Gepubliceerd 20 mei 2014 | Door Corrie

Volgens Dr. David Servan-Schreiber heeft het hart een sleutelrol in ons welzijn, zo stelt hij in zijn boek ‘Uw brein als medicijn’. Het hart is wanneer het om ziekte, gezondheid en emoties gaat, krachtiger dan de hersenen. Simpelweg omdat we met eindeloos praten niet het deel van onze hersenen bereiken waar onze angsten, spanningen en trauma’s liggen opgeslagen.

Heartmath Institute
Leer je hart ontwaken en pas dan de hartcoherentietechniek toe. Laat je hart zijn eigen innerlijke ritme vinden, en het werpt een pantser op tegen zijn grootste vijand: stress!!
Het Heartmath Institute in Californië houd zich al tientallen jaren bezig met hoe het hart communiceert en invloed heeft op perceptie, onze emoties en gezondheid.
Het instituut wijdt zich aan de studie en de toepassingsmogelijkheiden van hartcoherentie.

Autonome perifere zenuwstelsel
De sterkste verbinding tussen het hart en het emotionele brein loopt via het zogeheten autonome perifere zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel bestaat uit twee subsystemen: het sympathische zenuwstelsel (versnelt de hartslag en activeert het emotionele brein) en het parasympathische stelstel (dat de hartslag en het emotionele brein juist afremt). De twee systemen zijn altijd in evenwicht, voortdurend bezig om het hart te versnellen of af te remmen. Daarom is de pauze tussen twee opeenvolgende hartslagen nooit gelijk.
Raakt het emotionele brein van slag, dan raakt het hart uitgeput. En dit heeft zijn weerslag op onze bloeddruk, immuunsysteem, verouderingsproces. Maar het werkt ook andersom: een rustige, coherente hartslag – een hartslag die in overeenstemming is met je gedrag – geeft het emotionele brein het signaal dat fysiologisch alles in orde is en de reactie op die boodschap is dat het de hartcoherentie versterkt.

Een coherente hartslag is gezonder: dit is de regelmatige afwisseling van versnelling en vertraging van het hartritme. Het is een toestand waarin we vat hebben op de buitenwereld, een harmonieuze confrontatie.

Een chaotisch hartritme geeft onrust, slapeloosheid en (daarmee ook) vermoeidheid.

 

Hartcoherentie beleven
Het gaat erom de hartcoherentie te leren beleven. Hoe doe je dat?
Net als in de traditie van yoga, meditatie en alle ontspanningstechnieken bestaat de eerste stap van de oefening eruit dat je jouw aandacht naar binnen richt.

Stap 1)

  • Neem de tijd, rust en ruimte. Richt je aandacht naar binnen. Haal tweemaal langzaam en diep adem. Concentreer je op je ademstroom wanneer je helemaal uitademt. Neem een paar seconden pauze, de inademing volgt vanzelf. Laat je meevoeren door de ademhaling, tot deze op een natuurlijke manier overgaat in een zacht en licht gevoel van evenwicht. Richt na 10/15 seconden je aandacht op je hartstreek.

Stap 2)

  • Stel je voor dat je door je hart ademhaalt. Blijf langzaam en diep ademhalen; forceer niets. Laat je hart doorstromen met frisse, zuiverende zuurstof.

Stap 3)

  • Maak contact met het gevoel van warmte of ruimte dat in uw borst opkomt. Ga er met je gedachten en je ademhaling in mee. Het kan helpen wanneer je een gevoel van dankbaarheid of liefde oproept. Merk je bij deze oefening een glimlach opkomen?, dan ben je op de goede weg.

Door de stappen te doorlopen, kun je gedurende langere tijd een grote hartcoherentie bereiken die een gunstig effect heeft op je welbevinden en kun je stressvolle situaties beter de baas worden. Coherentie brengt een innerlijke rust tot stand, maar het is geen ontspanningstechniek. Je kunt coherentie bereiken in alle situaties van het leven.