Interview Kees Klesman in BalansPortaal

Herstel begint pas als het zenuwstelsel het sein ‘veilig’ geeft

Het overgrote deel van de psychosociale problemen waarmee mensen aankloppen bij hulpverleners vindt zijn oorsprong in trauma’s uit het verleden die zijn achtergebleven als overlevingsreacties in het zenuwstelsel. ‘Oude’ overlevingsstrategieën zullen zich op momenten die lijken op ‘gevaar van vroeger’ tot het einde der dagen herhalen. Tenzij die ‘blauwdruk’ wordt weggenomen.

BodyMind-coach Kees Klesman is gespecialiseerd in diepgaande behandeling van het ontregelde zenuwstelsel, dat hij beschouwt als ‘de basis van alles‘. Met een combinatie van liefdevolle aandacht, ademhaling en daarop afgestemde aanraking zoals in een massage, helpt hij de balans herstellen en krijgt zijn cliënt meer zeggenschap over zijn/haar lichaam en bestaan. Bewustwording van hoe het zenuwstelsel werkt is een belangrijk onderdeel van zijn benadering.

Omgaan met onveilige situaties

Kees: “Ieder mens heeft gedurende zijn leven te maken gehad met onveilige situaties. De natuurlijke, lichaamseigen reactie is dan: weglopen, wegduwen of vechten. Lukt dat niet, bijvoorbeeld als het een afhankelijk kind betreft, dan vindt onze BodyMind een tijdelijke oplossing voor een anders onhoudbare situatie.

Zo wordt iets dat ‘niet normaal’ is (bijvoorbeeld een vader met losse handjes) ervaren als ‘acceptabel’ en bijvoorbeeld als ‘liefde’ opgeslagen in het zenuwstelsel. Dat is een autonome overlevingsreactie van je lichaam. Dit vormt de basis voor een trauma c.q. wond die in de loop der jaren op enig moment vrijwel zeker de kop zal opsteken en dan allerlei nare klachten kan geven.”

Alle problemen zijn te herleiden naar het zenuwstelsel

Kees: “In mijn praktijk zie ik dat vrijwel alle problemen zijn te herleiden naar het zenuwstelsel. Dat is de fundering. De meeste trauma’sworden opgelopen in de kindertijd. Door mijn aanpak leer ik je je lichaam, en dan met name het zenuwstelsel, weer in balans te brengen zodat het niet langer over-reageert op een dreiging uit het verleden. Met behulp van psycho-educatie help ik je begrijpen hoe het zenuwstelstel werkt, zodat jij het stuur in handen krijgt om zelf te kunnen navigeren tussen verschillende overlevingsstrategieën. Doel is je weer verbonden te voelen met jezelf en veilig in je lichaam. Pas dan vindt heling plaats en zal het zelf-herstellend vermogen van de BodyMind worden geactiveerd. Dat is de kern van mijn benadering, die onder andere is gebaseerd op onderzoek van de Amerikaanse neuroloog Stephen Porges.”

Met zijn behandelingen waarbij bewuste ademhaling wordt gecombineerd met een lange, diepgaande massage kunnen uiteenlopende problemen worden aangepakt zoals slapeloosheid, burn-out, relatieproblemen, paniekaanvallen en ook soms chronische fysieke klachten.

Het heft in eigen handen nemen

“Middels een kort gesprek maak ik samen met jou een plan van herstel afhankelijk van waar de schoen wringt. Samen brengen we in kaart hoe jouw overlevingsstrategieën zich uiten, inclusief welke signalen van veiligheid en gevaar actief zijn. En daar volgen dan vaak oefeningen uit. Huiswerk dus. Het gaat namelijk niet vanzelf. Want het is ‘hard werken’ geblazen, zodat je uiteindelijk weer het heft in eigen hand kan nemen. Ik help je de regie over je leven weer te pakken.”

“Langzaam maar zeker zullen overlevingsreacties ombuigen door kleine veranderingen die in de BodyMind worden doorgevoerd”, vervolgt Kees. Dat is een persoonlijk proces waarbij je ‘binnenwereld’ zich aanpast. Zodra het zenuwstelsel weer het signaal ‘veilig’ geeft, zal de ‘buitenwereld anders beleefd worden. Pas dan zullen gedachtes, gevoelens, energieniveau en je contact met anderen wezenlijk veranderen.

Het is een spannend en vooral dankbaar proces”.