De kern van herstel is zelfbewustzijn. De twee belangrijkste uitspraken in traumatherapie zijn: ‘Wees je bewust van…’ en Wat gebeurt er daarna?’

Getraumatiseerde mensen leven met schijnbaar onhoudbare gevoelens. Het voelt alsof hun hart gebroken is, ze zitten met ondraaglijke gevoelens in hun maag of voelen zich letterlijk benauwd. Toch maakt elke vermijding van zulke gevoelens ons lichaam juist gevoeliger voor het overspoeld worden door die gevoelens.

Lichaamsbewustzijn brengt ons in contact met onze innerlijke wereld, het landschap van ons organisme. Het simpelweg opmerken van onze ergernis, nervositeit of angst helpt ons onmiddellijk om een ander perspectief op deze gevoelens te krijgen en ons open te stellen voor manieren van reageren die anders zijn dan onze automatische, gebruikelijke reacties.

Mindfulness brengt ons in contact met de voorbijgaande aard van onze gevoelens en waarnemingen. Als we onze aandacht richten op onze fysieke gewaarwordingen, dan kunnen we de eb en vloed van onze emoties herkennen en er daardoor meer controle over krijgen.