Perceptie is hoe ik mij voel naar aanleiding van wat er via mijn zintuigen binnenkomt. Perceptie is de gefilterde beoordeelde pure neurologische waarneming.

Angst voor het onbekende leidt in mij tot hoge denkintensiteit. Dit is zelfbeschermend gedrag. Er zijn meer problemen dan dat er in werkelijkheid zijn door de overlap op modaliteiten uit vorige gevaarsituaties. Ik ben eerder voorzichtig in mijn reactie dan dat ik vanuit veiligheidsoogpunt nodig heb. Als de kleur zwart in twee voorgaande situaties beide leiden tot gevaar dan zal een nieuwe confrontatie met zwart sneller tot een gevaar signaal leiden. Er zijn meer cross-synaptic links door vorige percepties.

Angst vanuit het verleden. Angst voor angst leidt tot exponentieel meer angst. Recreation van een gebeurtenis uit het verleden.

Al sik mijn gevoel verander dan verander ik ook mijn perceptie. Voel ik mij veilig dan ziet de wereld er heel anders uit dan dat ik mij onveilig voel. Vanuit nieuwe perceptie is nieuw gedrag mogelijk. Hier zit zelflerend potentie in.