Wat is er over als alle aardse beslommering zoals eten en drinken en poepen en kleding en veiligheid wegvalt. Als alles lichamelijk wegvalt. Wat als ook de angst voor de dood wegvalt. Wat is er dan nog over anders dan de deur naar Liefde te openen.

Liefde is de ruimte tussen geboorte en dood
kk 2/4/21


Oefen staat van non-denken door volgende oefening. In aanwezigheid van de ander ga deze staat van zijn in. In je lichaam. Lichaam kan alleen maar in het hier en nu zijn. Toegang tot hier en nu is dus ga lichaam in.

  1. Bewegingsloos lichaam. Alleen adem beweegt. Ogen stilstaand. Soort van ontspannen bevroren.
  2. Hoor wat je hoort. Geluiden die er zijn of als er geen geluiden zijn ‘white noise’ (ruis)
  3. Voel aanrakingen. Je hand aan je telefoon, billen op stoel, voeten op grond, Oid
  4. Adem langer uit dan in

Blijf in deze ontspannen staat van zijn. Hoe vaker je alleen oefent hoe toegankelijker het wordt in aanwezigheid van anderen. En ook voor jezelf is het een helende staat van zijn.

En dan…? Hoe help ik de ander dan?

Door in die staat te blijven. En als er iets gezegd moet worden dan spreek je vanuit die staat van zijn. Zonder na te denken.


We zijn een bewegende ‘state of mind’. Een reactie, een reactie vanuit een bepaalde mate van ervaren veiligheid. We zijn zeker niet wie we ‘denken’ te zijn op het moment dat we denken te weten wie we zijn. Er is geen fixed persoon of persoonlijkheid. Er is hoogstens een voorspelbaar patroon dat hoort bij de verschillende staten van emotionele veiligheid. En soms zijn mensen diep van binnen zo bang dat ze vasthouden aan 1 soort van verstard patroon van gedrag. Pas als we het idee van wie we zijn loslaten begint de beweging weer, met wisselende percepties van moment tot moment.

Er is geen vast centrum. Geen vaste ‘ik’. Er is alleen bewustzijn, alleen waarneming. Die is onveranderlijk.

En doordat jouw onbewuste gevoel van veiligheid wisselt van moment tot moment, zo wisselt ook je perceptie van de wereld. De binnen wereld en de buitenwereld. En daar mee je reacties.


Beste om te doen is in (virtueel)contact of in aanwezigheid van Milo jezelf ‘neutraal’ maken door diep verbonden met je hart te zijn, laag in je denken zijn dus, weinig tot niets zeggen (is mind). Dan straalt jouw animal body veiligheid en kan Milo’s dierenlichaam ook anders voelen en dus andere percepties ervaren. Per slot zijn we kuddedieren.
Aan mona 27/3/21