Wat er met mij is gebeurd in mijn leven ligt achter mij. Ik heb gedrag ontwikkeld, meningen, ervaringen gehad doordat er ooit dingen gebeurden waar ik geen zeggenschap over had en ik niet tot handelen in staat was. Waar ik mij hehelaaml alleen voelde en die onhoudbaarheid omzette in aangepast gedrag. Om mij (schijn)veilig te houden. Waardoor ik mij bijvoorbeeld afsloot voor anderen of mij ‘vreemd’ gedroeg.

Dat nu wetende kan ik niet ontkennen dat ik volledig verantwoordelijk ben voor mijn eigen leven en mijn ontwikkeling. Dat medicatie, verslavingen, netflixen, schuldige anderen aanwijzen niet de weg vooruit zijn. Dat ik volle verantwoordelijkheid neem voor mijn pijn en voor mijn verdriet.

Dat ik midden in het vuur ga zitten en wacht tot alle pijn is weggebrand. Dat als er iemand de moeite waard is om voor te vechten, om alles te proberen wat zou kunnen werken, dan is het voor mijzelf. En als ik mijzelf verbeter, al is het maar een klein beetje elke dag dan kan ik er ook meer voor anderen zijn. Dat is dan geen heilig moeten maar dat gaat dan vanzelf. Probeer het maar en laat mij weten als het niet werkt.

Kijk eens naar dit filmpje van Nightbirde.

You can’t wait until life is not hard anymore before you decide to be happy
Nightbirde