Dit boek gaat over veiligheid. Over jouw veiligheid in de menselijke kudde. Veiligheid is alles omvattend en bepaalt alles wat je doet. Er bestaat geen geluk zonder veiligheid. Het begint al bij het veilig genoeg voelen op neurologisch niveau om je emoties te uiten.
In de kudde overleef je alleen als de andere kudde dieren je iets gunnen. Met je willen spelen. Je willen beschermen. Daar komt inter-relationeel gedrag om de hoek. Ben je er alleen voor jezelf of ook voor de anderen. In oude stammen, toen we nog rondtrokken in kleine groepjes, werden de individualisten gewoon uit de groep gezet of vermoord. Het collectief was alles bepalend voor de veiligheid van een ieder. Chinese mind is zo gebouwd. Ultiem overheerst het belang van het collectief. Het collectief is een van onze survival tools. Daarom willen we verbonden blijven tegen elke prijs. Daar geven we alles voor op. Inclusief ons authentieke zelf.
Kat in het nauw maakt rare sprongen. Triggers op geconditioneerd gedrag. Survival modus.
Emoties zijn een manier van signaling my state to other members of the herd around me. My state is relevant for the collective safety.
Het gaat in de kern van mijn wezen niet over mij als individue, maar om het behoud van een gezond collectief. De chinezen hebben dit al heel lang door. Confucius 2000 jaar geleden.

In zijn boek A World Without E-mail Lees hier meer over Newports boek. beschrijft computerwetenschapper Cal Newport dat e-mail en andere online berichten laten zien wat wij ten diepste zijn – namelijk: sociale wezens. De mens is succesvol als soort, omdat we het vermogen hebben verbinding te maken met elkaar en in grote groepen samen te werken.