Hoe kom ik in het nu? eenvoudig: mijn lichaam is hier en nu. Dus als ik mijn lichaam inga dan ga ik het nu in. Moeilijker is het niet.

 1. Adem voelen
 2. Sensaties via zintuigen ervaren.
 3. Lichaam stil houden, inclusief ogen
 4. Horen wat je hoort inclusief ‘white noise’.
 5. Naar muziek luisteren
 6. Voelen waar je lichaam iets aanraakt.
 7. Ruiken, parfums etc
 8. Dansen en bewegen. Beweging is in het nu. Vooral spontaan bewegen. Dus niet naar een vorm.
 9. Samen zingen.
 10. Aangeraakt worden zoals in massage
 11. Havening (zelf omarming)
 12. Body scan
 13. Op 1 been staan, balanceren met lichaam
 14. Handen tegen elkaar duwen en voelen welke het hardst duwt

In het NU is geen tot weinig denken. Zou dat betekenen dat het nu een veilige plaats is? Zou kunnen. Want als het niet veilig is dan reageert mijn lichaam instinctief om veiligheid te creëren. In het NU. Ik observeer alleen wat er gebeurt. Zoals ik instinctief een kind voor een aanrazende auto weggris. Daar komt geen denken aan te pas. Echt NU kent geen gedachten. Dus geen gedachten is NU. Dat betekent dat er eigenlijk geen verleden en toekomst is. Geen klok die aangeeft waar ik ben. Het is eerder de afwezigheid van een veiligheid creërend instrument, het denken. Dus veilig is NU. Dan is er geen beweging.

Veilig is een relatief begrip. Als het systeem uit balans raakt zal het bewegen en afhankelijk van de mate van of kans op uit balans raken, zal de reactie meer of minder heftig zijn. Als ik eten of drinken nodig heb zal er een andere reactie zijn dan wanneer ik aangevallen wordt door een wilde beer. Of als ik al weken niet heb gegeten omdat de oogst mislukt is.