Het begrip kudde kan vele vormen aannemen op vele lagen. Alle lagen spreken over een soort identificatie, over een verbondenheid met een idee of met een daadwerkelijke groep mensen. Op het hoogste niveau zijn we onderdeel van alle levende wezens in het ons bekende universum. Op een lager aggregatie niveau zijn dat levende wezens op aarde, mensen versus dieren, mensen in Azië of mensen in Europa, mensen in een bepaald land of stad, Rotterdammers versus Amsterdammers, Republikeinen versus Democraten, huidskleuren, geloven, mensen in mijn wijk, straat of huizenblok, mijn grotere familie, mijn gezin, ik en mijn partner.

Alle identificaties en daadwerkelijk ervaren verbindingen hebben een rol in het veiligheidsbesef van mijn BodyMind. Allemaal verbindingen en associaties buiten mijzelf. Allemaal afhankelijkheden. Allemaal waard verdedigd te worden tegen de ‘anderen’ die ik niet ken en die mij mogelijk kwaad willen doen, niet te vertrouwen zijn, gevaarlijk zijn, mijn veiligheid in gevaar kunnen brengen. Want als ik niet meer bij de door mijn gedefinieerde groep hoor dan sta ik er alleen voor en dat wil ik (sinds mijn eerste trauma) nooit weer.

Ervaar ik echter ‘verbonden in mijzelf‘, ervaar ik ‘verbondenheid‘ zoals ik blijheid, en geilheid en angst ervaar in mij, dan ben ik vrij. Onafhankelijk. Dan ben ik vrij te kiezen wat goed voor mij is in een gegeven moment. Vanuit een innerlijk voelen. In plaats vanuit angst voor het externe onbekende of vanuit onbewuste geconditioneerde voorkeur.

Verbonden in mijzelf kan alleen in dit moment gebeuren en in mijn BodyMind. Niet daarbuiten middels een dissociatief idee. Het is voelen wat is in mij. En daar welbewust aandacht aan te geven.

 

Vrijheid is niet alles kunnen doen wat je maar wilt.
Vrijheid is jouw waarheid kunnen spreken en daarnaar te leven.