Ben ik een bio-computer?

Tja, waarom ook niet. Mijn BodyMind lijkt in ieder geval wel op een grote bio database met operating systeem. Alles is op relevante plaatsten opgeslagen en toegankelijk voor veiligheidshandelingen. Het scherm van mijn computer en de toetsen zijn net zo belangrijk als alles wat er onzichtbaar binnen inzit en op topsnelheid voor mij aan het werk is.

Ik gebruik wel eens de computermetafoor bij de uitleg van conditionering.

Java programmering zorgt voor het vertalen van dieperliggende code in mijn computer naar een door mij gewenste uitkomst, zodat een filmpje dat op mijn scherm verschijnt, de printer die print of dat een voor mij leesbare tekst verschijnt. Als ik de meest recente Java-versie 8 heb loopt alles als een zonnetje. Maar als ik een te oude versie heb dan kan er op cruciale momenten iets misgaan. Dan gebeurt er niet wat ik wil. Dan kan zelfs mijn scherm zwart gaan.

Zo werk conditionering ook. Dan wordt er op een voor mijn BodyMind schijnbaar onveilig moment, de nooit ge-update Java-versie 3 gebruikt voor vertaling, met alle ongewenste gevolgen van dien. Overreageren, bevriezen, paniek, angstzweet, blozen, overdenken, maar ook onprettige gevoelens zoals schaamte, onzekerheid etc.

Juiste omgeving nodig qua temperatuur, licht etc, stroomvoeding en een internetverbinding, net als babies warmte, voeding en aanraking nodig hebben.

Hersenen = hardware moederboard

Brein = operating system

Zenuwstelsel = elektriciteit

Lichaam = harde schijf

Denken = scherm

Handeling, beweging = afdrukken, verzonden mailtje

Ogen oren voelen = Input via Internet, toetsenbord

Procedureel geheugen = programmering

Bewustzijn = Content