Denken Is als ademen. Beiden zijn nodig om te overleven. het niveau van ademen of hoe ik adem bepaald mijn staat van veiligheid. Ook mijn denkniveau  verraad  mijn staat van veiligheid als ik mijn denken omlaag brengen dan is net als met langzame ademhaling dan staat  mijn zenuwstelsel op veilig. Dit zal mijn zenuwstelsel dan ook communiceren met de rest van de kudde, CQ de cliënt, het dier, mijzelf.

Denken en ademen.

Wij zijn overlevingsmachines.

Labeling van een aandoening heeft geen waarde. We mythologiserren de ander in een groter verhaal waardoor we niet hoeven te voelen. Het geeft onszelf een identitiet. Een extern concept vraagt mij niet om naar binnen te gaan. Er is geen embodyment. De split blijft intact. Ik blijf nog steeds engaged met de buitenwereld. In plaats van dat ik naar binnen ga, voel dat het contatc of het gedrag van een ander niet klopt of dat het pijn doet en dat dit niet goed is voor mij en dus ‘goodbye asshole’.

De slachtofferrol is een vertrouwde rol vanuit mijn trauma waarin ik slecht gedrag matchte met het slechte gevoel van vroeger en dat voelt vertrouwd en dus hou ik dat er in om dat dat vertrouwd en dus veiliger voelt en ik er ook nog eens een reframing over heen gegooid heb en dus voelt het ‘schijnveilig’. Als ik dat overboord zet is er geen systeem-homeostatis en staat het sein biologisch op ‘onveilig’.

Dus houd ik de oude formuleringen maar aan, in afwezigheid van een nieuw en beproeft veiligheidssysteem waar ik op kan vertrouwen. Dat vertrouwen bouwen komt door steeds vaker iets nieuws te doen en daarmee klein te beginnen. Kleine babystapjes eerst. Dan went mijn systeem. Dan bouw ik een nieuwe kegel van ervaringen maar nu vanaf een ander klein punt, een ander uitgangspunt. Een andere basis.

Het bouwen van zo’n ervaringskegel vraagt tijd maar gelukkig werkt het progressief. Hoe vaker, hoe sterker en hoe sneller, groter en robuuster. Tot er een nieuwe gewoonte is gevormd en ik het oude gedrag gewoon niet meer als automatische reactie doe en het over tijd gewoon niet meer in mijn basis reactie pakket zit.