Auto-Regulatie
(Het gebeurt gewoon)
Zelf stimulering en zelf koestering wordt eerder automatisch gedaan dan bewust. Auto-regulatie doe ik alleen waardoor er geen inter-persoonlijke stress is. Het lijkt op overfocussing op een voorwerp of taak en kan dissociatief van aard zijn en mij helpen volledig uit te zoemen.
Voorbeelden zijn duimzuigen, ontwijkend oogcontact, lezen, kunstzinnig bezig zijn, TV kijken, alcohol gebruik, drugs, masturberen, dagdromen, te veel eten, Netflixen, swipen, social media, telefoongebruik, spelletjes, maar ook harlopen, sporten en meditatie als er moeten in plaats van willen bij komt kijken.
Externe Regulatie
(Ik reik uit, voor mij)
Uitreiken naar een ander om te helpen bij mijn regulatie en om mij gerust te stellen. Interactief, met een focus op 1 andere persoon met wie ik op elkaar afstem. Heeft meer focus op mijzelf of op de ander.  Voorbeelden zijn vastgehouden en gerustgesteld worden door een verzorger, met een vriend praten over mijn problemen, naar een presentatie of musiek luisteren of een massage ontvangen.
Interactieve Regulatie
(Wij doen het samen)
Wederzijdse of co-regulatie met een ander waarbij wij beiden elkaar reguleren. Huid op huid contact en oog contact. Beiden stemmen we op elkaar af. Voorbeelden zijn dansen met een partner, sex, een gesprek voeren, samen muziek spelen en samen koken en eten.
Self-Regulation
(Ik doe het zelf)
Mijn eigen staat reguleren via actieve en doelgerichte technieken die mijzelf stimuleren of gerust stellen. De vaardigheid dat ik door zelfcontrole lichamelijke en emotionele impulsen kan reguleren.
Voorbeelden hiervan zijn rustig worden door adem controle, denktechnieken zoals herkaderen, spier ontspanning, stem controle, Sommig auto-regulatie gedrag kan ook van toepassing zijn bij zelf-regulatie als ze doelbewust worden ingezet.