Een love contract is een onbewust door een kind getekende overeenkomst die onverklaarbaar en onleefbaar gedrag van een verzorger moet mitigeren. Om de liefde van de ouder alsnog te winnen. De tekst is steevast … als ik X doe, hou je dan van mij. Om op die manier toch een verbinding te behouden met de ouder. zonder het contract voel ik mij dermate alleen dat verder leven geen zin heeft. (bv depressie) als zelfs een love contract niet werkt.

  • Als ik mensen bully, hou je dan van mij?
  • als ik mij onzichtbaar maak, hou je dan van mij?
  • Als ik perfect ben, hou je dan van mij?
  • ALs ik nooit huil, hou je dan van mij,
  • Als ik mijn emoties onderdruk, hou je dan van mij.

dit gedrag dat het kind vertoont om contact te houden is niet des kinds. het is gedrag wat het gekopieerd of onbewust ‘bedacht’ heeft om de ouders te paaien. dus fawning. en als gedrag een keer werkte heeft het kind dit verbeterd door herhaling en verfijning, gericht op maximaal effect van de fawning. evolutionaire aanpassing.

wat werkt wordt versterkt

moeder die bepaald gedrag vertoont dat door kind wordt overgenomen als love contract, bv draken gedrag, schreeuwen grofgebekt. Kind wil aandacht en is te druk en dus moeder ontsnapt in haar werk. vaak zijn er meerdere love contract die synchroon of volgtijdelijk worden gevormd. de een kan een compensatie of vervolg reactie zijn om een eerder contract. bv Ik wil aandacht van een afwezige moeder dus ben ik druk. omdat ik druk ben  verlaat de moeder mij en vraag ik nog meer aandacht en blijf ik steken in druk doen.