Het alleen stellen van wat ik moet gaan voelen heeft niet zoveel zin. Daar is genoeg literatuur over. Bijvoorbeeld dat ik meer in het moment moet leven en dat als ik mijn gedachten stopt dat het dan beter is. Maar How the Hell doe ik dat? En hoe doe ik dat als ik volledig in paniek bent. Gemakkelijker gezegd dan gedaan.

En ja oefenen als ik mij goed voelt heeft minder urgentie dan het resultaat van niet geoefend heeft als ik totaal gestressed bent. Wat als ik door mijn onveiligheid geen discipline ontwikkeld hebt.

Dus wil ik mij vooral richten op de best weg naar veiligheid inclusief de beren op de weg.

Technieken van Indistractability (pact met mijzelf, blokkend agenda, etc. Apart hoofdstuk aan Nir Eynal besteden.

Kern is oefenen wanneer ik mij veilig voel. Heeft twee voordelen.

  1. Mijn BodyMind staat in een open, leer-ontvankelijke stand.
  2. Ik bouw door herhaling een associatie tussen de handeling die ik oefen en de staat van ‘veilig’.
  3. Ik bouw door herhaling in mij een response patroon dat beter toegankelijk is als ik het nodig heb.

Als ik getriggerd ben ben zal mijn prefrontale cortex minder goed werken. Immers er is een bedreiging en ik moet vluchten of vechten. Dan heb ik niets aan het kunnen herinneren van de boodschappenlijst of het oplossen van een complexe wiskundige berekening. Als ik geoefend heb en ALS ik mijn staat van zijn als onveilig kan benoemen en ALS ik mij de oefening herinner, dan zal het beginnen van de oefening al voldoende zijn om het patroon te activeren. Het is een soort auto-hypnose die actief is. Door een diepe ademhaling te starten zal mijn lichaam dat herkennen van de oefeningen, er gelijk de staat bij oproepen die er tijdens het oefenen was (veilige rust) en de hack is compleet.

Een hack om mijn systeem te leren dat bepaalde situaties in de werkelijkheid van nu en hier ok zijn. Dat de trigger onterecht is vanuit de hier en nu werkelijkheid. Zo vormen we nieuwe neurale paden als reactie op een oude trigger. Doe ik dat vaak genoeg dan zal er wel een herkenning zijn van de situatie als vroeger gevaarlijk maar de reactie zal minder en minder optreden en uiteindelijk volledig uitdoven.

Apart hoofdstuk over triggers, de heftigheid, de vervorming, het belang ervan, het zekere voor het onzekere nemen. de all omvattendheid van survival. 

Voorbeeld kees groep Koln namen in de kring, niet weten, school kindertijd, voor de klas uitgelachen tafel van 9×7= … blanco.